Kafamda Bir Büyük Ceviz: Beyin

beyinCeviz sofrada, ceviz midemde, ceviz kafamda! Tıpkı bir cevize benzeyen beynimizi ne kadar tanıyoruz? Başımız ağrıdığında hissettiğimiz acının tamamen acı reseptörlerine bağlı olduğu beynimizin hiç ağrı hissetmediğini söylesem…

Beyin Denen Şey

Beynimiz 100 milyar’dan fazla nöron içeren ve bu nöronların her biri, kendi gibi 10.000 tanesiyle bağ yapan oldukça karmaşık ve beş ana lob bulunan ortalama ağırlığı ortalama 1.3 kilogram civarında olan organımızdır.

Soluk alıp vermek, kalp atışı, sindirim gibi istemsiz eylemlerimiz ve düşünmek, mantık kurmak, soyutlama, ezberleme, öğrenme gibi karmaşık zihinsel olaylar ise bilinçli bir şekilde beynimiz tarafından yerleştirilmektedir. Böylesine fazla ve birbirinden ayrı işlevleri nasıl oluyor da beyin hiç karıştırmadan yönetebiliyor?

Farklar

Beynin dil ve bilinç ile ilgili kısmı ( neokortekste) diğer canlılara göre daha fazla gelişmiştir. Bu da insanı bütün canlılardan ayıran en büyük özelliğidir. Böylece insan benzersiz bir zihinsel kapasiteye sahiptir. Deha olarak bilinen kişiler bile beynin çalışma kapasitesinin ancak ve en fazla % 15’lik kısmını kullanmaktadır. İnsan beynini tam kapasite ile çalıştırabilecek kişiler dünya tarihinde pek azdır.

Beş Bölge

Her bir bölgenin sorumlu olduğu farklı işlevler vardır:

1.Frontal Lob: Bilinçli düşünme; zarar görmesi durumunda ruh hali, hissiyat değişikliği olabilir.

2. Parietal Lob: Çeşitli duyu organlarından gelen bilgileri birleştirmede önemli rol oynar. Ayrıca nesnelerin kullanılması ve bazı mekansal görüş işlemelerinde

3.Oksipital Lob: bilgilerin işlendiği lobdur. Hafif zarar görmesi Görme duyusuyla ilgili halüsinasyonlara sebep olur.

4. Temporal Lob: algılanması, aynı zamanda da yüzler, Ses ve kokunun mekanlar gibi karmaşık uyaranların işlenmesi bu lob tarafından sağlanır.

5. Serebellum: bilgilerle haraketi ilişkilendirir. Bu lob özellikle Duyu organlarından gelen dengenin sağlanmasında önemli rol oynar.

Devamı derginiz Türkiye Çocuk’ta, abone olmak için tıklayın.